PHP چیست؟ بررسی ویژگی ها و مزایای PHP

سمانه پرهیزکار

اگر درباره طراحی سایت و توسعه وب مطالبی خوانده باشید، حتما راجب زبان برنامه‌نویسی PHP نیز شنیده‌اید. شاید شنیده باشید که زبان‌های برنامه‌نویسی در وب به دو دسته‌ی زبان‌های سمت کاربر (client- side) برای طراحی و زبان‌های سمت سرور (server- side) برای پردازش تقسیم می‌شوند. زبان PHP که قرار است در این مقاله راجب آن صحبت کنیم، یکی ازمحبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی سمت سرور محسوب می‌شود. پس اگر می‌خواهید بیشتر راجب این زبان محبوب بدانید تا آخر مقاله با ما باشید. ما سعی کرده‌ایم به طور ساده و خلاصه همه چیز را برای‌تان بگوییم.

PHP چیست؟

تاریخچه PHP

همه چیز از آنجا شروع شد که شخصی تصمیم گرفت برای اینکه بفهمد چند نفر در حال خواندن رزومه او در سایت شخصی‌اش هستند یک کد اسکریپت( کدهای مدیریتی که یک کار تکراری را مدام انجام داده و نتیجه را گزارش می‌کنند) بنویسد. این کد که براساس یک استاندارد اسکریپتی نوشته شده بود، توجه افراد زیادی را جلب کرد، به‌طوری که از این شخص خواستند این کدها را برای آنها هم بفرستد. این شخص Rasmus Lerdorf دانمارکی بود که اولین بار این کار را در سال 1994 انجام داد. زمانی که از او خواسته شد که این کدها را برای بقیه بفرستد، او نام کدهای اسکریپت خود را  Personal Home Page یا به طور مخفف PHP گذاشت.

بعدها با گذر زمان و توسعه مداوم این زبان تصمیم بر این شد که عبارت Hypertext Preprocessor  جایگزین عبارت Personal Home Page شود. و منظور از این عبارت همان پردازش اطلاعات قبل از نمایش به کاربر در قالب کدهای HTML است.

نسخه های PHP

از شروع ایجاد PHP در سال 1994 با گذر زمان و توسعه این زبان نسخه‌های مختلفی با امکانات متفاوت از این زبان ارائه شده است. تا اینکه در سال 2015 با ارائه نسخه PHP7 یکی از بهترین به‌روزرسانی‌ها را شاهد بود. در این نسخه از PHP با استفاده از نسخه سوم Zend Engine شاهد افزایش بهبود عملکرد و افزایش سرعت اجرا(تقریبا دو برابر) بود. همچنین استفاده از حافظه تا 50% کاهش داشت.

PHP چیست؟

همانطور که در بالا شاره کردیم، PHP یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است، به این معنی که کدهای PHP در سمت سرور پردازش و اجرا می شوند، و نه در مرورگر. سپس نتیجه این پردازش ها به صورت خروجی  از کدهای HTML برای مرورگر ارسال می شود و شما نتیجه را به صورت قابل درک در صفحه خود مشاهده می‌کنید.
برنامه‌نویسان با استفاده از زبان PHP می‌توانند سایت‌ها و اپلیکیشن‌های تحت وب داینامیک را بسازند. البته باید بدانید که PHP نمی‌تواند روی ظاهر سایت تاثیر مستقیم داشته باشد. درواقع این زبان برنامه‌نویسی کارهای پشت پرده را انجام می‌دهد، اطلاعات را از پایگاه داده‌های مختلف گرفته، پردازش می‌کند و به کاربر نشان می‌دهد.

سایت داینامیک ، یعنی چه؟

شاید برای شما هم سوال باشد که سایت داینامیک چه سایتی است و چرا مهم است که PHP برای ساخت سایت‌های داینامیک کاربرد دارد؟ خب ما به این سوال شما پاسخ می‌دهیم. می‌توان گفت که اساس ساخت زبان PHP برای ایجاد سایت‌های داینامیک بوده است. اما چرا به سایت‌های داینامیک نیاز داریم و این موضوع چرا مهم است؟ برای پاسخ به این سوال اول باید بدانیم چه تفاوتی بین یک سایت داینامیک و سایت استاتیک وجود دارد؟

قبل از روی کار آمدن زبان‌هایی مانند PHP و JavaScript ، وب‌سایت‌ها فقط با کدهای HTML و CSS و به صورت استاتیک یا ایستا طراحی می‌شدند. طراحی استاتیک وب سایت‌ها با محدودیت‌های فراوانی همراه بود. به طوری که اگر صاحب سایت نیاز داشت که تغییری در سایت ایجاد شود، برنامه‌نویس یا طراح سایت مجبور بود این تغییرات را یک‌به‌یک و دستی در هر بخش از سایت اعمال کند، که این کار به شدت زمانبر و سخت بود. در سایت‌های استاتیک خبری از داشبوردهای مدیریتی یا تنظیمات پیشرفته نیست.
به همین دلیل زبان‌هایی مانند PHP با هدف رفع این محدودیت‌ها و ایجاد فرآیندهای راحت‌تر برای طراحی سایت به وجود آمدند. این زبان‌ها باعث شدند با امکانات پیشرفته و به صورت داینامیک یا پویا انجام شود.

مزایای زبان PHP

حال که یک شناخت کلی از زبان PHP بدست آورده‌اید، می‌خواهیم کمی در خصوص مزیت‌های این زبان صحبت کنیم.

PHP یک زبان مفسری است

زبان‌های مفسری به زبان‌هایی گفته می‌شود که سورس کد آن ها به صورت خط به خط بررسی، تفسیر و سپس اجرا می‌شود. به این معنی که در این زبان وقتی برنامه‌ای در 100 خط نوشته شده، مفسر یا تفسیر کننده (interpreter) در ابتدا خط اول را دریافت، بررسی، به زبان ماشین ترجمه می‌کند و اگر خطایی نداشت آن را اجرا می‌کند و سپس به خط بعدی می‌رود. و این کار را تا خط آخر، خط به خط انجام می‌دهد. به همین دلیل در این زبان‌ها عملیات خطایابی راحت‌تر است، هرچند که اجرا کندتر اتفاق می‌افتد.

PHP شی گرا است

از نسخه 5 به بعد، این زبان شی‌گرایی را پشتیبانی می‌کند. در روش برنامه‌نویسی شی‌گرا، شما می‌توانید با تعریف انواع کلاس‌ها و شی‌ها مجبور به چندباره نویسی کدها نشوید. این کار کمک می‌کند بتوانید این کدها را در برنامه‌های دیگر هم استفاده کنید و سرعت کدنویسی‌تان بالاتر برود.

PHP مولتی پلتفرم است و از دیتابیس های مختلف پشتیبانی می کند

وقتی از مولتی پلتفرم بودن این زبان صحبت می‌کنیم، منظورمان این است که شما می‌توانید این برنامه را روی هر سروری مانند ویندوز، مکینتاش و لینوکس اجرا کنید. این اهمیت ندارد که شما از چه نوع سیستمی استفاده می‌کنید. شما تنها با داشتن یک مرورگر وب و بدون نیاز به نصب هیچ افزونه یا نرم‌افزار اضافی می‌توانید برای اجرای کدهای PHP استفاده کنید.
همچنین PHP با بیشتر وب سرورهای دنیا سازگار است و از اکثر دیتابیس‌های معروف مانند : Mysql , SQLite , MangoDB نیز پشتیبانی می‌کند.

یادگیری آسان

PHP یک زبان سطح بالاست. به این معنی که بسیاری از دستورات آن به زبان گفتار انسان نزدیک است. به همین دلیل یادگیری و درک آن برای برنامه نویسان ساده‌تر است. در این برنامه‌ها برنامه‌نویس فقط کافی است که دستورات را متناسب با منطق نرم افزار کدنویسی کنند و نرم افزار خود این دستورات را به زبان ماشین ترجمه می‌کند تا سیستم آنها را اجرا کند.

برخی دیگر از مزایای زبان PHP

  • این زبان متن باز و رایگان است.
  • برای طراحی وب ایجاد شده و دامنه و کاربرد وسیعی در این حوزه دارد.
  • انجمن بزرگ و فعالی دارد و ازاینرو منابع یادگیری آن هم فراوان است.
  • با توجه به استفاده گسترده از این زبان، فرصت‌های شغلی بیشتری برای برنامه‌نویسان این زبان نسبت به سایر زبان‌ها وجود دارد.
PHP دقیقا چه کار می‌کند؟

PHP یک زبان برنامه‌نویسی که توسط آن می‌توان صفحات وب را داینامیک (Dynamic) کنیم. با استفاده از PHP میتوانیم سایت و اپلیکیشن های تحت وب قدرتمندی را برنامه نویسی کنیم.

یادگیری PHP سخت است یا آسان؟

PHP یک زبان برنامه‌نویسی فوق العاده است، که یادگیری آن در ابتدا بسیار ساده و آسان می‌باشد. کافیست که یک منبع آموزشی خوب و حرفه‌ای پیدا کنید تا بتوانید مقدمات PHP را در کمتر از 1 ماه به طورکامل یاد بگیرید و با استفاده از آن، سرویس‌های کوچکی بنویسید. بعد از یادگیری مقدمات، مباحث پیشرفته‌تر و حرفه‌ای‌تری نیز در PHP وجود دارند که طبیعتا یادگیری و تسلط به آن نیز نیاز به زمان، انرژی و تلاش بیشتری دارد. اما برای شروع، خیلی راحت و سریع می‌توانید اقدام کنید!!


برچسب ها:

    نظرات


    0 دیدگاه
    instagram logo call button