سایت مپ چیست و چه کاربردی دارد؟
سایت مپ همانطور که از اسمش پیداست، به نقشه سایت گفته میشود. نقشه سایت همان کاری را برای خزندههای گوگل میکند که نقشه راه برای افراد در یک مکان جدید انجام میدهد. بله! درست متوجه شدید. خزندههای گوگل برای این که مسیر خود را به یک سایت پیدا کنند، اول نقشه آن سایت را بررسی میکنند. سایت مپ در اصل یک فایل XML، شامل آدرس تمامی صفحات یک سایت و تعیین میزان اهمیت آنها و زمان آخرین به روزرسانی سایت است. همانطور که گفتیم سایت مپ یک فایلی است مهمترین محتواهای سایت را تشکیل میدهد. تا خزندههای گوگل بتوانند به راحتی این محتواها را ببینند و ایندکس کنند. هدف دیگر سایت مپ این است که به موتورهای جستجو میگویند که کدام محتواها از بقیه مهمتر است
اهمیت نقشه سایت
سایت مپ اطلاعات سایت شما را به گوگل و خزنده های آن میدهد. خزندههای گوگل معیارهای متفاوتی برای تشخیص خوب یا بد بودن صفحات دارند. اما شما میتوانید به آنها بگویید کدام صفحات برایتان از اهمیت بیشتری برخوردار است، آنها نیز به این موضوع اهمیت میدهند. همچنین شما میتوانید با استفاده از نقشه سایت، مطالبی را که به روزرسانی میکنید و یا تازه بر روی سایت میگذارید را به گوگل اطلاع دهید. با استفاده از Sitemap هر لحظه که به روزرسانی در سایت اتفاق میافتد، خزندههای گوگل از آن مطلع میشوند و برای بررسی سایت شما یا به اصطلاح index کردن این صفحات به سایت شما سر میزنند.
کدام سایتها به نقشه سایت احتیاج دارند؟
Sitemap برای تمامی سایتها با هر شرایطی کارآمد و مفید است، بهتر است هر سایتی که دارید، نقشه آن را به گوگل بدهید. اما میتوان گفت برای سایتهایی با شرایط زیر نقشه سایت بسیار کارآمدتر است.
سایتهای جدید
همانطور که میدانید رباتها و خزندههای گوگل برای ورود به هر صفحه در سطح وب، از طریق دنبال کردن لینکها این کار را میکنند. بنابراین وقتی سایت شما، یک سایت تازه تأسیس بدون لینک دهی کافی باشد، تا مدتها طول میکشد که خزندهها آن را پیدا کنند. شما میتوانید با تهیه نقشه سایت، این لینکها را خودتان در اختیار گوگل و خزندههای آن قرار دهید تا سرعت پیدا کردن و index کردن سایتتان را افزایش دهید.
سایتهای بزرگ
در سایتهای خیلی بزرگ، این امکان وجود دارد که خزندهها بررسی و index کردن برخی صفحات را از دست بدهند. با وجود سایت مپ احتمال بروز این خطا کاهش مییابد.
سایر موارد
- سایتهایی که از URLهای داینامیک استفاده میکنند.
- سایتهایی که لینک دهی در سایت به خوبی انجام نگرفته باشد.
- سایتهایی که دارای صفحاتی با محتواهای غیرمتنی سنگین مانند فلش است و یا شناسایی صفحات به هر دلیلی برای گوگل دشوار است.
ویژگیهای نقشه سایت
نقشه سایت نباید سنگین باشد. فایل سایت مپ دارای محدودیت حجمی است و نباید حجم آن بیش از 10 مگابایت باشد که این میزان فضا برابر آدرس 5000 صفحه است. اما اگر صفحات سایت شما خیلی بیشتر از این مقدار باشد، شما میتوانید با استفاده از sitemap index file تا 50000 لینک را نیز در سایت مپ خود ذخیره کنید. همچنین بهتر است با فشرده سازی فایل نقشه سایت، فضای اشغال شده اضافی را کاهش دهید.
از آدرسهای با فرم یکسان استفاده کنید. تمام آدرسهایی که در نقشه سایت استفاده میشوند باید از قواعد یکسانی برای آدرس دهی استفاده کنند. به عنوان مثال نمیتوان آدرسهایی با پیشوندهای متفاوت را در یک نقشه سایت قرار داد. همچنین نباید آدرسهای دارای Session ID را در این فایل قرار دهید.
تگهای موجود در Sitemap
- تگ url: محتویات صفحه
- تگ loc: لینک صفحات
- تگ lastmod: اطلاعات تغییرات صفحه
- تگ changefreq: بازه زمانی تغییرات صفحه
- تگ priority: تعیین میزان اهمیت صفحه
شما میتوانید با ایجاد تغییراتی در این تگها اهمیت صفحاتتان و بازههای به روزرسانی را مشخص کرده و این گونه رفتار گوگل با سایتتان را تغییر دهید.
نحوه ساخت نقشه سایت
ابزارهای متفاوتی برای کمک به شما جهت تهیه نقشه سایت به صورت آنلاین وجود دارد. البته این سایتها علاوه بر تهیه نقشه سایت امکانات دیگری نیز در اختیار شما قرار میدهند.
استفاده از XML-Sitemap.com
یکی از سایتهایی که امکان تهیه و ساخت نقشه سایت را رایگان و تنها با چند کلیک ساده به شما میدهد، سایت www.xml-sitemaps.com است. از ویژگیهای مفید این سایت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان تعیین اولویت صفحات
- بررسی فعالیت رقبا و جایگاه آنها در گوگل
- چک کردن صفحه نتایج گوگل برای کلمات مورد نظر
- بررسی میزان جستجوی یک کلمه در گوگل
البته میتوان با پرداخت هزینه با امکانات بیشتر و حرفهایتری نیز دسترسی داشته باشید.
استفاده از ابزار WordPress
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است که به کمک افزونههای مختلف، امکانات متفاوتی را در اختیار کاربران قرار میدهد. یکی از این افزونهها، افزونه محبوب یوست (Yoast) است که به شما این امکان را میدهد، که به صورت اتوماتیک یک نقشه از سایت خود تهیه کنید.
میتوان گفت یکی از پرطرفدارترین افزونهها برای ساخت نقشه سایت در وردپرس افزونه Google XML Sitemaps است. که میتوان به کمک این افزونه یک نقشه سایت حرفهای بر روی سیستم وردپرس ساخت و استفاده کرد.
چگونه نقشه سایت را به گوگل ارائه دهیم؟
حال که نقشه سایتتان را آماده کرده اید، وقت آن است که آن را در اختیار گوگل برای استفاده رباتها و خزندههای آن قرار دهید. این کار بسیار ساده است، کافی است مراحل زیر را دنبال کنید.
برای استفاده از نقشه شما باید در سرچ کنسول گوگل حساب داشته باشد و سایت خود را آنجا ثبت کرده باشید.
برای اضافه کردن آدرس در سرچ کنسول گوگل
- ابتدا وارد google search console شوید
- به سربرگ Index بروید
- گزینه Sitemaps را انتخاب کنید.
- آدرس فایل نقشه سایتتان را در این بخش قرار داده و گزینه Submit را بزنید.
- بعد از چند دقیقه روی فایل Sitemaps کلیک کنید. اگر ثبت با موفقیت انجام شده باشد این پیام ” Sitemap index processed successfully” را مشاهده خواهید کرد.
نظرات
0 دیدگاه